×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  دوشنبه - ۲۳ مهر - ۱۴۰۳  
true
true
ایلام بیدار گزارش می دهد؛ سنت‌های مردم ایلام در ماه رمضان

مردم ایلام در ماه رمضان آیین‌ها و سنت‌های مختلفی را اجرا می کنند

به گزارش ایلام بیدار  ،هر چند آیین های ویژه میهمانی افطار در نقطه نقطه این استان از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است اما آنچه مهم است لذت دیدار و تکاپوی خانواده ها برای برپایی ضیافت های ماه رمضان است.
سنت های ماندگار و زیبایی که عطر همدلی و مهربانی و فضایل خوب انسانیت و مهرورزی را در بین اهالی به خوبی نمایان می کند.
در ماه میهمانی خدا، شوق شنیدن صدای ربنا و لحظه ملکوتی دعا و راز و نیار آنچنان هوای شهر و آدم هایش را عطر آگین می کند که می شود در کوچه پس کوچه ها و همپای بوی حلیم، شله زرد و آش رشته عطر معنویت و ذکر و صلوات و ختم قرآن را دریافت.
ایلام با بیش از ۲۲۰ هزار نفر جمعیت از سنت های خاص و آیین های ویژه ای در ماه رمضان برخوردار است که از جمله آنها پخت انواع شیرینی ها و آش های نذری در ماه مبارک رمضان و خیرات آن در موقع افطار در محله های شهر است.

** خوردن سحری با حضور همه اعضای خانه
یکی از سنت های خوب و پسندیده مردم استان ایلام در ماه مبارک رمضان بیدار شدن همه اهل خانه برای خوردن وعده سحری است که بر ضیافت و شوق روزه گرفتن در این ماه مبارک می افزاید.
معمولا همه افراد حتی آنهایی که هنوز به سن تکلیف نرسیده اند یک ساعت قبل از اذان صبح از خواب بیدار می شوند و با همکاری هم سفره سحری را مهیا می کنند.
خرید کادو برای روزه اولی ها از دیگر سنت های نیکوی مردم استان ایلام است تا از این ورود آنها را به ماه میهمانی خدا تبریک بگویند.

** افطاری دادن در ماه رمضان
یکی دیگر از آیین های بسیار نیکوی مردم ایلام سنت ماندگار افطاری دادن در شب های ماه مبارک رمضان است که تقریبا در همه جای این استان وجود دارد.
در این آیین معمولا شب اول ماه مبارک رمضان همه افطاری در منزل بزرگ خانواده میهمان هستند و پس از آن هر کدام از اعضای خانواده یک شب میزبان روزه داران فامیل و اقوام نزدیک می شوند.
در بسیاری از اوقات بویژه فصلو بهار و تابستان معمولا به واسطه کوچک بودن خانه ها، بسیاری از این افطاری ها در پارک ها، بوستان ها و فضاهای باز برگزار می شود تا هم از موهبت کنار هم بودن لذت ببرند و هم حضور در طبیعت.

** برگزاری جلسات ختم قرآن
از دیگر سنت های ماندگار این ماه حضور فعال مردم بویژه زنان و دختران در نشست ها و جلسات ختم قرآن و نمازهای جماعت یومیه و خواندن دعاهای مخصوص این ماه در تکایا، مساجد و یا منازل شخصی است.
حضور فعال روحانیون در مساجد شهری، روستایی و حتی مناطق دور افتاده و برگزاری آیین های ویژه این ماه پر فضیلت و پاسخگویی آنان به سئولات شرعی مردم از دیگر برنامه های ویژه این ماه مبارک رمضان در ایلام است.

** کمک به فقرا و نیازمندان
از بهترین سنت ها و آیین های مردم ایلام در ماه مبارک رمضان که در مناطق شمالی و جنوبی این استان از جایگاه ویژه ای برخوردار است کمک به فقرا، نیازمندان و ایتام بخصوص در نیمه این ماه مبارک است.
بسیاری از مردم همزمان با میلاد کریم اهل بیت امام حسن مجتبی (ع) با حضور در محله های فقیرنشین شهر اقدام به توزیع نذورات و خیرات می کنند.
زیارت اهل قبور و فاتحه برای اموات و در گذشتگان در ایام ماه رمضان و دادن صدقه و خیرات از دیگر سنت های رایج ماه پر فضیلت رمضان در استان ایلام است.
همچنین شب های جمعه هنگام افطار بسیاری از مردم به نیت برآورده شدن حاجات و آرامش درگذشتگان در اماکن عمومی و مساجد خرما، آش و شربت میان روزه داران توزیع می کنند.

** سینی گردانی رسم مردمان دیار دهلران در رمضان
در میان اهالی عرب زبان شهرستان دهلران رسم سینی گردانی از دیرباز وجود دارد و به این شکل که در سینی بزرگی مواد مختلف به ویژه انواع شیرینی ها را می چینند و در موقع افطار به همسایگان و رهگذران افطاری می دهند.
بسباری از مردم وقتی سینی بزرگ به درب منازل آنها می رسد از آنچه که برای افطار خود تهیه کرده اند بخشی را درون سینی می گذارند تا نصیب رهگذاران و خانواده های نیازمند و محروم شود.

** بشقابی
یکی از سنت های بسیار نیکو و پسندیده مردم مناطق روستایی و عشایر استان ایلام رسم بشقابی است به این صورت که هر کس هر غذایی برای افطار درست کرده در بشقابی می ریزد و از آن به یک یا چند همسایه می دهد.
همسایه دیگر نیز در همان بشقابی که برایش غذا آورده اند، از غذای افطاری خود می ریزد و بشقاب را باز می گرداند بدین شکل همه مردم محله از غذاهای هم در سر سفره افطار تناول می کنند.

** پخت و توزیع غذای نذری
یکی دیگر از سنت های بسیار خوب مردم ایلام که همه ساله در بسیاری از مناطق شهری و روستاها انجام می شود پخت و توزیع غذاهای نذری است که عموما به صورت بسته بندی در محلات فقیرنشین و میان نیازمندان و محرومان توزیع می شود.
البته توزیع مواد غذایی (جیره خشک) نیز از سوی افراد متمول در محله های فقیرنشین رایج است و معمولا یک یا دو کیلو برنج، یک عدد مرغ، مقداری روغن و رب گوجه و ماکارونی در قالب بسته ایی به درب منازل نیازمندان برده و در اختیارشان قرار داده می شود.
همچنین در بسیاری از مساجد زنان محله نذورات خود را در قالب افطاری با بسته بندی خرما، نان و پنیر و گردو و آبمیوه در ظرف های یکبار مصرف در پایان نماز مغرب میان نمازگزاران روزه دار توزیع می کنند.

** ساز و دهل وسیله ایی برای بیداری روزه داران در هنگام سحر
در شهرستان آبدانان نیز در قدیم برای بیدار شدن مردم در سحرگاهان از ساز و دهل استفاده می کردند که اکنون با گسترش وسایل ارتباط جمعی این سنت منسوخ شده و به دست فراموشی سپرده شده است.

** کنار گذاشن زکات فطره در شب ۲۹ ماه مبارک رمضان
در بسیاری از مناطق شهری و روستایی استان ایلام مردم در غروب شب بیست و نهم ماه مبارک رمضان مبالغ مورد نظر زکات فطره خود و اعضای خانواده را کنار می گذارند تا در روز عید فطر به دست نیازمندان برسد.
البته بسیاری از مردم استان ایلام بر این عقیده هستند که در این شب هر کس باید در خانه خود باشد تا زکات فطره اش بر گردن دیگری نیفتد.

** پوشیدن لباس نو در روز عید فطر
همچنین در روز عید فطر مردمان این دیار لباس های نو و تمیز می پوشند و پس از خواندن نماز به دیدن بزرگترهای فامیل می روند و فرا رسیدن این عید را به آنها تبریک می گویند.

true
true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false